Съвременните климатици са все по-ефективни и постигат все по-добра енергоспестовност. Наред

...
Съвременните климатици са все по-ефективни и постигат все по-добра енергоспестовност. Наред
Коментари Харесай

Най-важното, което да знаете, когато купувате климатик

Съвременните климатици са все по-ефективни и реализират все по-добра енергоспестовност. Наред с това непрекъснато се усилва броят на спомагателните функционалности, които обезпечават на потребителя оптимален комфорт. Често хората се затрудняват защо да наблюдават, когато преглеждат многочислените оферти на пазара. Кой детайл е по-голям? С кого да се съветвам? Кои са най-хубавите марки на пазара? Как да инсталирам уреда? Как да го подкрепям и използвам вярно? На тези и други въпроси отговор дават от " Активни консуматори ".

Избор на мощ на климатика

Очакваме климатикът дейно да охлажда помещението, да го отоплява при нужда и в това време да обезпечава чист и вярно овлажнен въздух в помещението. Независимо от марката и модела, устройство с прекомерно дребна мощ няма да може да затопли или охлади помещението задоволително, до момента в който устройство с прекомерно огромна мощ ще употребява повече електрическа енергия за работа и ще бъде по-малко дейно. Затова преди да създадем покупка е належащо първо да определим какъв брой мощен климатик ни е нужен. Трябва да се имат поради няколко фактора.

Най-важните са:

Размерът на стаята или нейният обем - По принцип за стая с естествена височина (2,5 метра), до 40 квадратни метра, се нуждаем от 2,5-киловатово устройство, а за по-голяма стая (до 55 квадратни метра), имаме потребност от 3,5 киловата. Освен самият размер е значим и броят на пространствата, които имаме намерение да охлаждаме, дали са разграничени с врата, ще би трябвало ли едно помещение да охлажда повече от друго и така нататък

Разположението на жилището и топлоизолацията на сградата – южно помещение се нуждае от по-мощен апарат за изстудяване в сравнение с северно и противоположното, в случай че мислим за отопление. Същото важи и в случай че живеете в неприятно изолирана постройка и имате прозорци с неприятна топлоизолация.

Показатели за енергийна успеваемост на климатика

Когато купувате климатик, обърнете внимание на информацията на енергийния етикет, който демонстрира какъв брой сполучлив е уредът във връзка с изстудяване и отопление. Колкото по-високи са стойностите на знаците, толкоз по-ниски са разноските за изстудяване или отопление.

Климатиците към момента са със остарял енергиен етикет. Вероятно ще получат нов през 2023 или 2024г.

Индикатор SEER (коефициент на сезонна енергийна ефективност)

Този знак демонстрира сезонната успеваемост на изстудяване на климатика. Разликата сред сезонно охлаждащо число SEER от 9,5 и 5,1 да вземем за пример значи, че по-доброто устройство употребява съвсем два пъти повече сила при същите условия.

Индикатор SCOP (сезонен коефициент на ефективност)

Този знак демонстрира сезонната отоплителна успеваемост на устройството. Сезонна отоплителна стойност SCOP 5,9 да вземем за пример значи, че климатикът ще генерира приблизително 5,9 kW топлота от 1 kW вложена сила (електричество) през отоплителния сезон.

Кои спомагателни функционалности да изберете?

Много спомагателни функционалности, предлагани от актуалните климатици, имат повече или по-малко доста въздействие върху комфорта. Може даже да не се нуждаете от всички, само че някои са добре пристигнали.

Регулиране и посока на въздушния поток

Тази функционалност не разрешава на неприятния леден въздух да духа непосредствено върху хората. Повечето уреди имат опция за разнообразни настройки на мощ и посока на въздушния поток.

Дистанционно ръководство през Интернет

Дистанционното ръководство посредством приложение за смарт телефон е доста потребно за доста хора. Повечето модели могат да бъдат надградени с Wi-Fi интерфейс. В този случай устройството е обвързвано с Интернет, само че е належащо да се намерения и за сигурността – целесъобразно е климатикът да се свърже към мрежа, друга от компютър, преносим компютър, смарт телефон или таблет.

Седмичен таймер

Функцията разрешава задаване на няколко разнообразни режима на изстудяване и/или отопление за всеки ден от седмицата. Може да се употребява и за ограничение на заложената температура, включване на автоматизирано изключване на устройството и заключване на настройката за работа.

Автоматично рестартиране

В случай на спиране на електрозахранването, климатикът автоматизирано превключва към последната заложена работа, когато зареждането се възвърне.

Изсушаване или обезвлажняване на въздуха

Добре пристигнала функционалност, защото знаем, че несъразмерната мокрота в помещението способства за развиването на плесен и други нездравословни организми, което предизвиква здравословни проблеми и понижава комфорта на живот.

Самопочистване

Намалява влажността вътре в устройството и по този метод предотвратява развиването на плесен в самия апарат. Вътрешният вентилатор продължава да работи даже откакто климатикът е изключен, с цел да изсуши влагата, натрупала се върху топлообменника, след което автоматизирано се изключва.

Предотвратяване на заледяване

Добре пристигнала функционалност, в случай че имате конфигуриран климатик, където единствено понякога се отоплявате през зимата (напр. във ваканционен дом). Когато температурата в помещението падне под осем градуса по Целзий, уредът се включва в режим на отопление и предотвратява заледяване на водопровода или възможна щета на чувствителни към ниски температури електрически уреди.

Самодиагностика

Ако климатикът спре да работи по една или друга причина, на екрана ще се появи код за неточност. Можете сами да коригирате някои неточности съгласно инструкциите на производителя, в противоположен случай се обадете на сервизния механик и му кажете кода на грешката, с цел да може да донесе всички нужни материали за отстраняването й.

Какъв бюджет би трябвало да отделя за климатик?

Цените на климатиците варират според от марките, мощността, енергийната успеваемост и наличните функционалности, само че и от комерсиалната политика на всеки търговец.  В нашия сравнителен тест на климатици цените варират от 770 до 3300 лв. за климатици с мощ 2,5kW и от 950 до 3400 за тези с мощ 3,5kW. Голямата разлика в цените се дължи на големи разлики в успеваемостта и качеството на тези модели, тъй че би трябвало деликатно да се реши какво рискуваме, в случай че изберем най-ниската цена.

Освен това на пазара ще срещнете както предложения с включен, по този начин и без включен монтаж. Разликата може елементарно да ви подведе, изключително при онлайн поръчки. Съществува риск да получите вашето на ниска цена устройство, само че по-късно да имате компликации с организирането на монтаж на допустима цена и в мечтан от вас интервал от време.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР